Return to site

Wat zijn de investeringslessen van Jan Hein Van Joolen?

Een tijdje terug was ik op de Keizersgracht te gast bij de pied a terre van Jan Hein van Joolen, die in zijn 30-jarige carriere in het bankwezen door drong tot de hoogste echelons van ABN AMRO. Hij gaf onder andere leiding aan 2.000 mensen in Thailand als Country Manager en specialiseerde zich later in “Leadership Development”. Na 3 decennia in de corporate rat race is hij inmiddels al 8 jaar actief in het epicentrum van de Nederlandse start-up wereld, zoals we tegenwoordig steeds meer voormalig toplieden zien doen (e.g. Neelie Kroes). Gepensioneerd, maar nog lang niet uitgerangeerd. Van Joolen, met goed gesoigneerde grijze baard die vermoedelijk pas na zijn tijd bij ABN AMRO het levenslicht zag, vertelde gepassioneerd over zijn drijfveren om te investeren in sociaal ondernemers en beschreef hoe zijn investeringsbeslissingen tot stand komen. Zijn extensieve portfolio bestaat uit 11 start-ups: ImpactHub Amsterdam, Standard Tael, Perfect Earth, Moyee Coffee, Moving Worlds, Konnektid, Rural Spark, BrownCow, Scorius, ScaleHub & KINO Rotterdam. Wat zijn de investeringslessen van Jan Hein van Joolen?

Ik zou het bij ABN AMRO geen 30 dagen volhouden. Wat heb je daar 30 jaar gedaan?

29 jaar om precies te zijn, waarvan een flink aantal jaren in de top 100. Ik heb ervaring opgedaan in B2B banking, investment banking en kredietverlening. Nationaal werkte ik voor grote zakelijke klanten en internationaal vanuit Amsterdam met een focus op emerging markets. Als expat heb ik gewerkt in Belgie, Dubai en Thailand. Tevens was ik 4 jaar lang hoofd internationale HR en leadership development.

Wat heb je bij ABN AMRO geleerd over het nemen van investeringsbeslissingen?

Daar heb ik geleerd dat je in essentie op 3 dingen moeten letten:

1. Mensen

Bij ABN heb ik met heel veel verschillende mogen werken. Hierdoor heb ik mijns inziens een goed gevoel ontwikkeld voor de volgende zaken:

 • Heeft iemand een goed idee? (tegenwoordig vaak gekoppeld aan nieuwe mogelijkheden die door het internet zijn ontstaan)
 • Is het idee radicaal / fundamenteel vernieuwend?
 • Is deze persoon in staat om andere mensen aan zich te binden?
 • Kan deze persoon goed omgaan met tegenslagen? En hoe gaat de ondernemer hier mee om?
 • Krijg ik er energie van om tijd in deze persoon te investeren?

2. Business

 • Wat zijn de USP’s van het bedrijf?
 • Wat is de marktomvang?
 • Heeft het bedrijf al significante tractie / relevante contracten?
 • Hoe ziet het team er uit? Is er een logische product / markt combinatie?

3. Timing & geluk

Is het bedrijf actief in een sector waarbij de “timing nu right is”?

In 1993 / 1994 bijvoorbeeld was ik bij ABN actief in een aantal “emerging markets” (Zuid-Amerika en Oost-Europa) op domeinen zoals structured finance, project finance en bond issues. De “timing” was perfect omdat de financiele markten in die regio’s toentertijd door het dak gingen.

Waarom heb je besloten om start-up investeerder te worden?

Bij ABN heb ik een interesse ontwikkeld voor “Leadership Development” en “Coaching”. Ik krijg er energie van om de nieuwe generatie ondernemers bij te staan tijdens de “rollercoaster” van het ondernemerschap. Tevens wil ik bijdragen aan initiatieven die de wereld een klein beetje beter maken. Vandaar dat ik een focus heb op “impact ventures”.

Wat bedoel je precies met impact?

Met impact bedoel ik dat iets wat latent mogelijk is, maar nog niet gedaan wordt, nu wel mogelijk gaat maken. Tevens is het belangrijk dat een ondernemer een “dent in the universe” wilt maken, zodat er een zekere omvang gemaakt kan worden. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld is Moyee Coffee. Voor meer info, bekijk het volgende artikel: Fairchain: wie is het meesterbrein achter Moyee Coffee?

Waar help je start-ups dan precies mee?

Ik help (post) start-ups op 4 manieren:

 1. Ontwikkelen van een heldere / radicale groeistrategie.
 2. Verschaffen van toegang tot financiering (zelf investeren of via netwerk).
 3. Optimaliseren van het business model.
 4. Ontwikkelen van het team en leiderschapsvaardigheden.
In hoe veel start-ups heb je ooit geinvesteerd?

11 stuks. Als impact investor / mentor ben ik betrokken bij:

 1. ImpactHub Amsterdam | “Coworking space” voor sociaal ondernemers
 2. Standard Tael | Een nieuw concept in het bankwezen
 3. Perfect Earth | Online kinderspel om milieubewustzijn te vergroten
 4. Moyee Coffee | Fairchain voor top koffie
 5. MovingWorlds | Experts voor opkomende markten
 6. Konnektid | Kennis deelplatform
 7. BrownCow | Experts voor entrepreneurs
 8. Scorius | Talent analytics SaaS
 9. ScaleHub | Ecosysteem voor scale-ups
 10. Kino Holding | Cinema & MediaHub in Rotterdam
 11. Rural Spark | “Smart grid solutions” voor het platteland van India
Hoe veel social media followers hebben jouw start-ups?

Dat wisselt sterk per start-up. Over het algemeen zie je dat B2C bedrijven hier veel meer aandacht aan besteden dan B2B bedrijven. Het aantal social media volgers varieert tussen de 0 (Standard Tael) en 17.000 (Konnektid) met een gemiddelde van 5.400 social media volgers. In totaal hebben de 11 start-ups gezamenlijk zo’n 60.000 social media followers.

In welke startups heb je geinvesteerd?

#1: ImpactHub Amsterdam
“Co-working space” voor sociaal ondernemers

Waarom heb je geïnvesteerd?

Visionair leiderschap, social impact community & internationale ambities. Verder zag ik potentie om een internationaal en “vibrant” netwerk van Impact Hubs te hebben. Soort van samenwerken als een multinational 3.0.

Wat ging er goed?

ImpactHub heeft als ecosysteem een hele interessante niche gevonden binnen de co-working spaces. Tevens hebben ze aantal interessante learning programs opgezet.

Wat had beter gekund?

Het internationale aspect is in realiteit helaas onderbelicht gebleven.

Wat is je grootste les geweest?

Bij de ImpactHub ben ik achteraf gezien niet in staat geweest om mijn visie goed over te brengen ten opzichte van het management en de andere aandeelhouders. Ik heb achteraf misschien een te zakelijke aanpak gehad, terwijl ik mijn stijl beter had kunnen aanpassen op de omgeving van de ImpactHub.

#2: Standard Tael
Een nieuw concept in het bankwezen

Waarom heb je geïnvesteerd?

Analytisch vermogen en strategisch inzicht van de ondernemer. En het idee om de bankwereld eens op te schudden.

Wat ging er goed?

Er ligt een mooi business plan.

Wat had beter gekund?

We wilden Aziatisch geld helpen om zijn weg te vinden in Europa. In eerste instantie via “corporate finance” werk. Dit bleek lastig zonder jarenlange reputatie in de markt. Daarna zijn we geswitcht naar een “consumer bank”. Bij het opzetten van een “consumer bank” is het noodzakelijk om hele grote hoeveelheden kapitaal aan te trekken. Dit hebben we achteraf echt een beetje onderschat. We zijn er dichtbij geweest. Echter houd ik hoop op een goede afloop.

Wat is je grootste les geweest?

Dream big. Start small. We hebben achteraf het te mooi en te groot willen doen. Het is echter verstandiger om klein te beginnen.

#3: Perfect Earth
Online kinderspel om milieubewustzijn te vergroten

Waarom heb je geïnvesteerd?

De ondernemer had net een kind gekregen en de droom om het milieubewustzijn van kinderen te vergroten. Dit vond ik een cool idee dat ik graag financieel wilde ondersteunen. Computerspellen zijn in opkomst en als je dit combineert met een educatieve component dan liggen er veel kansen. Ouders ondersteunen dat soort initiatieven.

Wat ging er goed?

De onderneming is cash-flow neutraal, omdat de ondernemer consulting werk doet waarmee hij zijn start-up ambities financiert. De ondernemer ontwikkelt een aantal goede nieuwe initiatieven en er is een grote kans dat er iets moois gaat bloeien.

Wat had beter gekund?

Er zit nog geen full-time team op.

Wat is je grootste les geweest?

Iemand die diepgaand betrokken is bij een idee, die stopt er niet mee en blijft doorgaan tot het een succes wordt. Dus als investeerder is het belangrijk om te toetsen of een motivatie van een ondernemer heel diep zit. En verder heb ik geleerd dat geduld een schone zaak is.

Over motivatie. Heb je een voorkeur voor een bepaald type motivatie?

Als investeerder kijk ik wat de echte immanente, intrinsieke motivatie van een ondernemer is. Bij voorkeur is dit geen externe motivatie, waarbij hebzucht, eerzucht en genotzucht een rol spelen. Dit zijn de drie zuchten van Spinoza. Volgens hem moet je uitkijken voor deze zuchten. Het is dus belangrijk dat de intrinsieke motivatie echt bij een ondernemer hoort.

#4: Moyee Coffee
Fairchain voor top koffie

Waarom heb je geïnvesteerd?

4 redenen: (1) De kwaliteiten en overtuigingskracht van de ondernemer, (2) de innovativiteit van het FairChain idee, (3) de filosofie om ontwikkelingshulp op een andere manier in te richten, (4) de marktomvang van de koffiesector en (5) een goed en inspirerend verhaal.

Wat ging er goed?

De oprichter van Moyee Coffee is erg bedreven in het ophalen van financiering, zowel van commerciële investeerders als via subsidies. Verder heeft hij een branderij in Ethiopië neer kunnen zetten en verkoopt hij op jaarbasis een hele hoop koffie met een mooie groeipotentie.

Wat had beter gekund?

Consistentie in team en leiderschap. Er worden relatief veel zaken op een ad hoc manier aangepakt.

Wat is je grootste les geweest?

Twee lessen. (1) Het is belangrijk om te blijven aandringen op een consistente en heldere interne organisatie en management structuur. Zeker in een fase van snelle groei. (2) Het is als investeerder niet goed om een Founder te adviseren te focussen op een ding. Een Founder moet een hele hoop dingen tegelijk doen en dat kan je dus ook niet van een Founder verwachten.

#5: MovingWorlds
Experts voor opkomende markten

Waarom heb je geïnvesteerd?

Het idee van Derk Norde en Mark Horoszowski sloot aan op mijn HR-verleden bij ABN. Ik heb zelf ook ooit een sabbatical genomen en snap wat daar de meerwaarde van is, zowel voor individuen als voor grote organisaties. Dit komt omdat ik voor topmanagers van ABN gefaciliteerd heb om een sabbatical te nemen binnen hun carriere.

Wat ging er goed?

Er is in het beging een ruime financiering opgehaald en het bedrijf is inmiddels cash-flow neutral. De free publicity die MovingWorlds in vooraanstaande media weet te genereren is fenomenaal.

Wat had beter gekund?

Het duurde allemaal langer dan we in eerste instantie hadden verwacht en tevens bleek het erg moeilijk om het B2C kanaal van de grond te krijgen.

Wat is je grootste les geweest?

Veel startups presenteren ze zich zelf eerst als een “scalable-B2C” bedrijf, terwijl later de B2B-route later veel realistischer en veiliger blijkt te zijn. Het nadeel is overigens wel dat de B2B-route “painstakingly” lang kan duren. We hebben B2C overigens nog niet opgegeven. We hopen via B2C onze schaal en impact nog verder te kunnen verhogen.

Wat voor voorwaarden heb je gesteld aan deze investering?

Ik was de “lead investor” van MovingWorlds. Ik wilde investeren mits ze ook een Amerikaanse investeerder vonden. Ik kon namelijk zelf niet de Amerikaanse “legislation” perikelen overzien.

#6: Konnektid
Kennis deelplatform

Waarom heb je geïnvesteerd?

Michel Visser vind ik een uitstekende ondernemer. Hij heeft 5 onderscheidende kwaliteiten: (1) een goede lange termijn visie, (2) een talent om mensen te “engagen”, (3) een grote commitment, (4) open om continu te leren en (5) een sterk gevoel voor de “sharing economy”.

Wat ging er goed?

Michel is steeds weer in staat om extra financiering op te halen. Michel is “engaging”, waarbij zijn acteeropleiding wellicht geholpen heeft, en kan daardoor goed omgaan met mensen, media en investeerders.

Wat had beter gekund?

Het duurt te lang om tot een cash-flow neutrale positie te komen en het is spijtig dat er een CTO wissel heeft moeten plaats vinden.

Wat is je grootste les geweest?

Bij Konnektid zit een groep goede investeerders. Het is heel belangrijk om verschillende perspectieven te hebben en investeerders te hebben die goed kunnen meedenken over verschillende verdienmodellen en zich echt in de markt willen verdiepen.

#7: Rural Spark
“Smart grid solutions” voor het platteland van India

Waarom heb je geïnvesteerd?

Ik ben hier indirect bij betrokken geraakt. ImpactHub wilde graag met Village Capital, een Amerikaans Impact Fund, werken. Zij organiseren trainingen en programma’s om bedrijven investment-ready te krijgen. Via een peer-to-peer systeem werd bepaald wat het meest kansrijke bedrijf zou zijn. Stichting Doen had 50k als investering voor de winnaar toegezegd en ik heb toen een gelijk bedrag toegezegd zodat ze in ieder geval een programma konden draaien. Rural Spark werd de winnaar, zij werken in “rural india” aan het opwekken van elektriciteit met “rechargable batteries”.

Wat ging er goed?

Ze hadden een enorme rust in de opbouw. Ze blijven stapje voor stapje vooruitgang boeken.

Wat had beter gekund?

Dat weet ik eerlijk gezegd niet, omdat ik er te ver vanaf sta.

Wat is je grootste les geweest?

Idem dito.

#8: BrownCow
Experts voor entrepreneurs

Waarom heb je geïnvesteerd?

Ik geloof in het idee van Grijs + Groen = Goud. Ik vind het een mooie maatschappelijke gedachte om de kennis van de ex-top van het zakenleven over te dragen aan de nieuwe generatie ondernemers.

Wat ging er goed?

De ondernemers hadden een goed doordacht concept, goede netwerken en een snelle intelligentie.

Wat had beter gekund?

Meer research, meer focus & meer aandacht voor marketing en communicatie.

Wat is je grootste les geweest?

Mijn grootste les is hier dat het belangrijk is dat er gedegen en veel onderzoek moet worden gedaan. Onze eerste hypothesen bleken achteraf niet te kloppen. BrownCow is met trial-and-error gestart. Achteraf hadden we in een vroeger stadium fundamentelere research kunnen doen naar de problem/solution fit.

#9: Scorius
Talent analytics SaaS

Waarom heb je geïnvesteerd?

De oprichters van Scorius hadden een mooie wetenschappelijke basis gebouwd om HR op een analytische manier aan te pakken. Vanuit mijn eigen HR-ervaring heb ik een aversie opgebouwd om mensen in een hokje te stoppen. Ik was erg onder de indruk van de methoden die Scorius heeft ontwikkeld.

Wat ging er goed?

De leading founder waar ik mee in gesprek was en nog steeds ben is inhoudelijk briljant en onderkend tegelijk, een hele snelle leerling. Hij combineert een uitgekiende lange termijn strategie met een hands-on korte termijn strategie.

Wat had beter gekund?

Weinig op aan te merken eigenlijk.

Wat is je grootste les geweest?

Het is gevaarlijk om een start-up te krap te financieren. In het begin hadden we met Scorius relatief (te) weinig geld opgehaald.

#10: ScaleHub

Ecosysteem voor scale-ups

Waarom heb je geïnvesteerd?

De ondernemers die hier achter zitten kende ik al een tijdje en ik gunde ze een beetje startkapitaal.

Wat ging er goed?

De ScaleHub zat vrij snel vol met bedrijven.

Wat had beter gekund?

We hadden op een eerder moment serieus naar uitbreidingsmogelijkheden kunnen kijken.

Wat is je grootste les geweest?

Het is belangrijk om in een vroeg stadium een dedicated CEO aan te stellen. In het begin verdeelden de oprichters de taken en op een gegeven moment hebben we een CEO aangetrokken. Inmiddels hebben we al een tweede vestiging geopend. Het gaat goed!

#11: KINO/BURO
Cinema & MediaHub in Rotterdam

Waarom heb je geïnvesteerd?

Mijn zoon weet alles van films en hij vond dit een interessante investeringskans. Als mijn zoon het zegt, dan geloof ik dat meteen. Hij is een echte guru op het gebied van marketing in de film industrie. Daarnaast hadden de andere founders zeer relevante ervaring als respectievelijk programmeur en financieel directeur bij Kriterion, een bioscoop gerund door studenten in Amsterdam.

Wat ging er goed?

De pre-marketing ging erg goed. Er was al een community gecreëerd, voordat ze geopend zijn. Na opening liep het direct goed. Ik noem dit dus ook geen start-up, maar een vliegende start-up.

Wat had beter gekund?

De verbouwing heeft en stuk meer geld gekost dan verwacht.

Wat is je grootste les geweest?

In de filmindustrie is gevoel voor smaak en marketing erg belangrijk om snel publiek aan te trekken. Tevens is het belangrijk om een onroerend goed financierder erbij te betrekken. Begrotingen voor investeringen en verbouwingen zijn eigenlijk bijna altijd te optimistisch.

Wat zijn de investeringslessen die je geleerd hebt na het investeren in 11 start-ups?
 1. Geduld hebben.
 2. B2C is lastiger dan B2B.
 3. Je betaalt gemakkelijk te veel als angel investor.
 4. Er moeten een flink aantal zaken tegelijkertijd op de juiste plek vallen.
 5. Kwaliteit van het idee en de ondernemer zijn noodzakelijk, maar niet voldoende voor succes. Timing en geluk zijn ook heel belangrijk.

Hartelijke groeten,

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly